



Test sürüşü yapılan ilk aracın yanısıra Ansaldobreda fabrikasında diğer araçların da üretimi sürüyor. (üstte)


İtalya'da üretilen ilk raylı sistem aracı Kayseri'ye getirildi. (üstte)


Şehir içinde ray döşeme çalışmaları tamamlandı.
(Üstte Sivas Caddesi ve Meydan'dan, altta ise Belsin'den kareler).

.jpg)

Raylı Sistem Meydan Durağı.
RAYLI SİSTEM HATTI ve ARAÇLARI HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
Dünyada ulaşılan en son model ve en gelişmiş teknolojik sistemler kullanılarak üç yıl içinde tamamlanacak olan Kayseri Raylı Sistemi, Türkiye’de gerçekleşecek olan en ekonomik sistem olma özelliğine de sahip.
Çift hatlı Kayseri Raylı Taşıma Sistemi, Kentin batısında Organize Sanayi Bölgesindeki Ana Depo ve Bakım Tesisleri Sahası ile bağlantılı Batı Terminalinden başlamakta, Şehit Büyükelçi Taha Carım, Hasan Esat Işık, Şehit Büyükelçi İsmail Erez ve Ahmet Gazi Ayhan Bulvarları'nın ana eksenleri boyunca giderek DSİ Bölge Müdürlüğü karşısında Osman Kavuncu Bulvarının ana eksenine geçmesinin ardından, Otogar Kavşağı sonrasında Düvenönü, Cumhuriyet Meydanı, NATO ve Tuna Cad.-Sivas Cad. Kavşaklarından geçerek Kentin doğusunda Mimarsinan Kavşağı yakınındaki Doğu Terminaline ulaşmaktadır. Güzergahın toplam uzunluğu yaklaşık 17.5 km.’dir.
Kayseri Raylı Taşıma Sistemi güzergahı, tamamen yüzeysel, motorlu taşıt trafiği ile eşdüzey kesişmelerde karma trafikte hemzemin, bunun dışındaki yerlerde tam tahsisli olacaktır.
Raylı Sistem dizileri; tam ayrılmış yollarda seyredecek, en fazla iki araçtan oluşacak ve karayolu taşıtları ile eşdüzey kesişmelerde raylı sisteme öncelik veren özel sinyalizasyon teçhizatı ile işletilecektir.

