Son zamanların en popüler bitkilerinden biri haline gelen kuşkonmaz, hem sebze hem de süs olarak kullanılan çok yıllıklı bir bitkidir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tezgahlardaki yerini alan kuşkonmaz, 50 ila 150 santimetre boylarına kadar ulaşan, dik gövdeli ve uçları yapraksı bir bitkidir. Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve minareller sayesinde bitkisel bir antibiyotik olarak bilinmektedir. Genelde çorbalarda ve salatalarda kullanılan kuşkonmazın nasıl tüketildiği de oldukça önemlidir. Oldukça faydalı bir bitki olmasının yanı sıra yanlış tüketimde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Peki kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz nasıl tüketilir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
KUŞKONMAZ NEDİR? Kuşkonmaz Latince adı Asparagus Officinalis olan sulak, ormanlık alanlarda, kumlu ve killi topraklarda yetişebilen yeşil sarımtırak çiçekleri bulunan gövdesi, kökü ve tomurcukları kullanılan zambakgillerden olan bir bitkidir.
Kuşkonmaz protein açısından zengin fakat kalori ve karbonhidrat bakımından düşük alkalin bir besindir. Aynı zamanda potasyum, folat, vitamin A, C, K ve B vitamini kompleksi açısından mükemmel bir kaynaktır. Diyet lifleri içeren kuşkonmaz niasin, fosfor ve çok düşük sodyum açısından da zengindir. En etkileyici tarafı ise kalsiyum ve magnezyum açısından en ideal sebze olarak bilinmesidir.
KUŞKONMAZ NEREDE VE NE ZAMAN YETİŞTİRİLİR? Kuşkonmaz en verimli olarak Mart, Nisan ve Mayıs aylarında besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenmeye başlayan kuşkonmazın yetiştirilmesi tohum veya köklerinden kesilen parçalarla yapılır. İki yılda gelişen bitki 15-20 yıl süre ile sürgün vermeye devam eder. Tarih boyunca ilk olarak Anadolu'da ve Doğu Akdeniz'de görülen kuşkonmaz günümüzde ise en fazla olarak Fransa, İtalya, Çin ve ABD'de yetişir. Türkiye'de ise yetiştirilmesi git gide artmaktadır.
KUŞKONMAZIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR? Kuşkonmaz,A, C, K ve B vitamini potasyum, demir, folik asit ve lif açısından zengindir. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki gösterir. Kuşkonmazın 100 gramı 22 kcal kaloridir. 1 porsiyonu 150 grama denk gelen kuşkonmazın 1 porsiyonu için 33 kcal kalori demek mümkündür.
KUŞKONMAZIN FAYDALARI NELERDİR? * Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı folik asit sayesinde kanserden korur.
* Mideyi tok tutarak zayıflamaya yardımcı olur.
* Sindirim sistemini rahatlatır.
* İdrar söktürücü özelliği vardır.
* Romatizma ve kemik ağrılarını giderir.
* Vücudun toksinlerden arınmasına yardım eder.
* Artrit hastalığına karşı fayda sağlar.
* Afrodizyak etkisi sağlar.
* Folat, fetal ve embriyonik sinir hücresi oluşumlarını düzenlemeye yardımcı olması ile hamile kadınlar için önerilir.
* Erken doğum riskini azaltır.
* Güçlü bir antioksidan özelliği vardır.
* Glutatyon toksinler ve serbest radikalleri kendinde toplayarak dışarı atmaya yardımcı olmaktadır.
* Vücutta oluşan iltihap ile mücadele eder.
* Diyabete iyi gelir.
KUŞKONMAZIN YAN ETKİLERİ NELERDİR? Gıda miktarlarında tüketildiğinde kuşkonmaz güvenlidir. Ancak, daha büyük tıbbi miktarda kullanıldığında, kuşkonmazın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi yoktur. Kuşkonmaz bir sebze olarak yendiğinde ya da cilde uygulandığında alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
* Yüksek oranda pürin içerir, bu nedenle böbrek hastaları kuşkonmaz tüketmemelidir.
* Gut hastalığı olan bireylerinde kuşkonmaz tüketmemeleri gerekir.
* Kuşkonmaz bitkisinin, böbrek rahatsızlığı olan bireyler tarafından da tüketilmesi sakıncalıdır.
* Kuşkonmazı hamilelik sırasında tıbbi miktarlarda kullanmak güvenli değildir. Kuşkonmaz ekstreleri doğum kontrolü için kullanılmaktadır, bu yüzden hamilelik sırasında hormon dengelerine zarar verebilir.
* Emzirme döneminde tıbbi miktarlarda kuşkonmaz tüketiminin güvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle güvenli tarafta kalmak için dikkatli olmakta fayda vardır.
* Kuşkonmaz soğan, pırasa, sarımsak ve frenk soğanı olmak üzere liliaceaeailesinin diğer üyelerine duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilmektedir.
|