Yeni yayımlanan bir araştırma, kök hücrelerin retinadaki hasarlı pigment epitel hücrelerinin görevini üstlenerek ilerleyici görme kaybını durdurma ve görmeyi yeniden kazandırma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.

Çalışma, ABD’de yürütülen bir klinik denemenin sonuçlarına dayanıyor ve bilim dünyasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Araştırmada, kuru tip makula dejenerasyonu bulunan ve 71 ile 86 yaş arasında değişen altı hasta tedavi edildi. Üç hastada ciddi düzeyde görme kaybı bulunurken, diğer üçünde orta seviyede kayıp vardı. Tedavide, göz bankasından elde edilen ve pigment epitel hücrelerine dönüşebilen kök hücreler kullanıldı. Tek seferde 50 bin hücre, hasarlı retina bölgesine enjekte edildi.
Sonuçlar, tedavinin güvenli olduğunu ve kök hücre kaynaklı tümör veya bağışıklık sorunlarının ortaya çıkmadığını gösterdi. Cerrahiye bağlı küçük komplikasyonlar dışında önemli bir yan etki görülmedi.
Bir yıl sonra elde edilen verilere göre, en ciddi görme kaybı yaşayan üç hasta göz testlerinde ortalama 21 harf daha fazla okuyabildi. Bu ölçekte bir iyileşmenin ileri evre kuru makula dejenerasyonunda daha önce görülmediği belirtildi.
Araştırma ekibi şu anda daha yüksek hücre dozlarının güvenliğini incelemeye devam ediyor. Sonuçların olumlu olması durumunda, tedavinin daha geniş bir hasta grubunda test edilmesi planlanıyor.
Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen makula dejenerasyonu için bu çalışma, yalnızca hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakla kalmayıp görme kaybını geri çevirebilme ihtimali nedeniyle büyük bir umut olarak değerlendiriliyor.
(Muhabir: Furkan Öztürkmen) |