|
|
| Felçli Hastalar İçin İletişimde Yeni Teknoloji |
|
 |
Bilim insanları, felçli hastaların iletişim kurmasını kolaylaştırabilecek yeni bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştirdi.
Makine öğrenmesine dayalı sistem, üç felçli hastanın beyin sinyallerini dijital ortamda hareket eden ve iletişim sağlayan sanal karakterlere dönüştürmeyi başardı.
Hastalara bağlanan özel kablolar aracılığıyla konuşma ve beden hareketleriyle ilgili beyin sinyalleri aynı anda algılanarak sanal karaktere aktarılıyor.

Böylece özellikle ALS hastalarının iletişim kurarken daha hızlı ve kapsamlı şekilde ifade kullanabilmesi hedefleniyor.
Daha önceki sistemlerde konuşma veya beden hareketlerinin aktarımı ayrı ayrı gerçekleştirilirken, yeni teknolojinin her iki tür beyin sinyalini aynı anda işleyebildiği belirtildi.
Araştırmacılar, teknolojinin kullanımını kolaylaştırmak amacıyla sistemin kablosuz versiyonu üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışmanın, ağır felçli hastaların iletişim imkanlarını geliştirmeye yönelik yeni teknolojilerin önünü açabileceği değerlendiriliyor.
(Muhabir: Furkan Öztürkmen) |
|
|
|
| Sayfayi öner |
| Yorum Ekle |
|
|
| Yorumlar(0) |
| Oluşturma | 19 Eylül 2026 Cumartesi 11:00 |
|
|
|
|